Over Fotol

In het najaar van 2005 is FoToL gestart als benaming voor mijn website met foto’s van Maastricht. Deze website heb ik samen met zoon Niels opgezet met de bedoeling ook andere mensen te laten meegenieten van het mooie Maastricht, gezien op mijn manier, gezien door mijn ogen. Het is mijn “Ode aan Maastricht”. Op 1 oktober 2005 ging www.fotol.nl officieel online. De naam FoToL is een samentrekking van het woord “Foto” en een deel van mijn achternaam “Tol” .

De basis van FoToL is vele jaren geleden gelegd. Het is het resultaat van twee grote liefdes van mij: Mestreech én fotografie. Het is mijn intentie om iedereen te laten delen in hoe ik Maastricht zie en ervaar. Ik noem mijzelf een “impressionistische fotograaf”. Ik probeer de sfeer, het gevoel, het licht van dát specifieke moment vast te leggen. Voor mij betekent dat ook dat ik de foto’s presenteer zoals ze uit de camera komen: zonder allerlei fotoshop bewerkingen en/of filters. Het enige wat ik mij toesta is wat ik vroeger ook in de donkere kamer kon: de foto uitsnijden, rechtzetten en contrast/helderheid optimaliseren. Maar meestal is dat niet nodig, omdat ik er voor kies om de foto op het juiste moment in het juiste licht te maken, zodat optimalisering achteraf niet nodig is. Dit vind ik zelf de “eerlijkste” fotografie die laat zien wat de werkelijkheid van dát moment was. Bekeken en vastgelegd van uit mijn gevoel.

Ik ga steeds op zoek naar nieuwe plekjes in ons mooie Maastricht, maar word ook vaak gevraagd om foto’s te komen maken. En ik krijg dan uitgebreid de kans om alle details vast te leggen. En zo kan ik ook de plekjes van onze stad laten zien waar je niet zo vlug komt of de niet voor publiek toegankelijke locaties: het carillon in de Stadhuistoren, de Brandweerkazerne, het Gouvernement, Servaas en Slevrouwe, enz.

In oktober 2014 is de website volledig vernieuwd online gegaan. Nu ook geschikt voor de moderne media als tablets en smartphones. En in een nieuwe professionele vormgeving. Naast de website zijn er inmiddels verschillende andere activiteiten bijgekomen voor FoToL.

Ik ben bij verschillende websites betrokken, heb presentaties gemaakt voor exposities, heb Maastrichtse bruidsreportages gemaakt, geef af en toe workshops voor compactcamera, verzorg presentaties in zorginstellingen. En recent nog heb ik de fotografie en beeldredactie verzorgd voor het Glossy Magazine “Slevrouwe”.

Maar de kern van FoToL is en blijft het fotograferen van Maastricht en omgeving. En het resultaat leg ik vast in de foto-albums op deze website. Dus:

Kijk met mij mee
En deel met mij
De sfeer, het gevoel,
Mijn impressie
Van het mooie
Maastricht.

Jan van Tol
10 oktober 2014

Over Mij

Als geboren en getogen Maastrichtenaar heb ik onze stad altijd heel mooi gevonden. In de jaren die ik als onderwijzer voor de klas stond wilde ik kinderen kennis laten maken met de geschiedenis en achtergronden van hun naaste omgeving. Ik heb toen de cursus “Kint geer eur eige stad” gevolgd. Docent Pol Brounts heeft in mij de vonk van liefde voor Aajt Mestreech doen ontbranden.

In 1992 kwam ik te werken bij de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente. Daar heb ik op een andere manier leren kijken naar onze stad. Ik leerde kijken naar stedenbouwkundige aspecten, details en grote structuren, leerde veel over cultuurhistorie en archeologie. En het enthousiasme voor onze mooie stad van mijn “planologische” collega’s werkte voor mij heel motiverend. Liefde voor de stad, kennis van cultuur, historie en planologie hebben mijn “kijken“ naar de stad gevormd.

In mijn jeugd heb ik nooit gefotografeerd. Totdat ik rond 1975 als “erfenis” een echte Asahi Pentax spiegelreflexcamera kreeg. Nog heel elementair, alles moest je zelf instellen. Niets was automatisch. Maar een fantastisch toestel. Dit was een heel goede basis voor mijn kennis van fotografie. Via een voor die tijd (1980) zeer geavanceerde Canon A1 ben ik inmiddels bij de digitale fotografie beland.

En toen zoon Niels in 2005 het idee opperde om mijn foto’s van “Mestreech” op een heel eigen en mooie manier op internet te zetten, was FoToL geboren. Wij wilden géén standaard foto-albums, maar een mooie site waarbij het design van website en mijn stijl van fotografie harmonieus op elkaar afgestemd zijn. Het ontwerp en design van de site is van hem, ik maak de foto’s.

Nog steeds fotografeer ik het liefst intuïtief zonder urenlang met allerlei instellingen te manipuleren. Het vastleggen van die mooie plek, situatie, met net op dat moment dat schitterende licht en die sprekende luchten.... En fotograferen in de uren meteen voor en na zonsondergang (het violette uur). Dat is wat ik het liefst doe. En aan de bezoekers van FoToL wil laten zien.

Jan van Tol
10 oktober 2014